+905058259677
info@biselfacademy.com

Enneagram'ın Kullanım Alanları

Eğitmen : Biself Academy Makaleler 8/09/2022


Modern psikolojiden başlamak üzere psikonöroimmunoloji gibi disiplinler, insan bedenini zihin kontrolüne alma yönünde çalışmalar yürütüyorlar. Bunun için niyet, rahatlama telkini, hipnoz, görselleştirme, dikkat, niyet ve diğer bazı yöntemler kullanılmakta. Bunun bir diğer aşaması, diğerlerinin davranışlarını ve psikolojik tepkilerinin etkilenip etkilenemeyeceği konusudur. Başlangıçla birlikte enneagram’ın çalışma alanının da bu olduğu söylenebilir. Hatta enneagram da bu sayılan yöntemlerden faydalanıyor.

Enneagram, dünyanın en prestijli üniversitelerinden Standford MBA programının ders programında yer alıyor. Harvard Hukuk Fakültesinde uygulamalı mahkeme savunmalarında pratik ediliyor. Yine dünyanın en prestijli üniversitelerinden USC ve UCLA’de MBA programlarında liderlik eğitiminde kullanılıyor. Daha sayısız örnekler var. Ağırlıklı olarak ABD’deki üniversiteler olmak üzere psikoloji, tıp, sanat, işletme, psikoloji ve eğitim bölümlerinde enneagram eğitimleri bulunmakta.

Dünya çapında Google, eBay, Yahoo, Sony, CSC, Oracle, Adobe, HP, and Logitech Boeing, GlaxoSmithKline, The DuPont Company, Genentech, Motorola, Hewlett Packard, Disney, Panasonic, Johnson& Johnson, Westinghouse Electric, Apple ve daha birçok şirket enneagram yöntemini kullanıyor. Bugün yöntem; işletme fonksiyonlarında, insan kaynakları yönetiminde, personel seçiminde, satış ve pazarlama aktivitelerinde, liderlik yönetiminde kullanılıyor. Kişilerarası iletişim konusunda tam bir uzman olarak kabul ediliyor. Çatışma çözme becerisi konusunda rehber olarak kabul ediliyor. Takım çalışmasını etkinleştirmek açısından yöntemin geri bildirimleri kullanılıyor. Enneagram, hem sosyal hayatta kişilerin geribildirim verme becerisinde, örgütlerde “geribildirim verme” kültürü konusunda önemli bir değer. Bu konularda personel gelişimini sağlamak için bu gibi şirketlerde sürekli eğitimler gerçekleştiriliyor.

Yöntemin kullanım alanları oldukça geniş. Askeri alandaki eğitimlerde kullanılıyor. Almanya ordusunun eğitimim programlarında enneagram mevcut. Dünyada kitleyle yüz yüze gelen servislerde çalışan polis teşkilatlarında enneagram eğitimleri alanlar var. Gizli servis örgütlerinin de enneagram metodolojisini uyguladıkları gizli değil. Bunun yanında, CIA ve FBI personelinin eğitiminde müfredatın içinde. Russel Targ ve Jane Katra’ın yazarı olduğu Miracles of Mind: Exploring Nonlocal Consciousness and Spiritual Healing (Zihnin Mucizeleri: Mahallî Olmayan Şuuru Keşfetme ve Ruhsal Tedavi) kitabının önsözünde şunlar yazıyordu: “Targ, bu kitapta Soğuk Savaş süresince CIA’nın zihin casusluğu üzerindeki denemelerinin insanı şaşırtan sonuçlarını açıklıyor.” Enneagram’ın bu konuda daha sonra da kullanıldığını görüyoruz. Suçlu psikolojisi ve kişilik tanısı konusunda bu organizasyonlar, enneagram’ı uygulamada da etkin kullanıyor.

Yorumlar (0)